Filippo Grandi, de VN-commissaris voor vluchtelingen, zou zelf ook de dood riskeren om te ontsnappen aan de erbarmelijke omstandigheden in een vluchtelingenkamp.

Grandi deed deze uitspraak volgens The Guardian tijdens een gesprek met journalisten in Egypte, na een gesprek met president Abdel Fattah Al Sisi.

De VN-commissaris riep rijke westerse landen op meer geld te geven aan ontwikkelingslanden die de eerste opvang verzorgen voor vluchtelingen die crisisgebieden zijn ontvlucht.

Grandi wees op de erbarmelijke omstandigheden waarin vele honderdduizenden vluchtelingen momenteel gedwongen verblijven. "Ik zou de dood willen riskeren om te ontsnappen aan die omstandigheden", aldus Grandi.

'Rijke landen trekken zich te weinig lot vluchtelingen aan'

De VN-commissaris vindt dat rijke westerse landen zich te weinig aantrekken van het lot van de landen die noodgedwongen verantwoordelijk zijn voor de eerste opvang. Hij beloofde de Egyptische president zijn best te doen om meer financiële steun uit het westen te krijgen voor de opvang van vluchtelingen uit onder meer Syrië en Libië.

Volgens recente cijfers bevinden zich in Egypte op dit moment meer dan 242.000 vluchtelingen met 58 nationaliteiten. De opvang van deze groep legt een zware druk op het land. Grandi beklemtoont dat de stroom vluchtelingen die oorlog, honger en armoede proberen te ontvluchten, voorlopig niet kleiner zal worden.

Nederland maakte vorige week bekend zes migranten op te nemen van Sea-Watch 3. Het schip lag weken voor de Maltese kust, omdat het vaartuig nergens mocht aanmeren. Staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) beklemtoonde dat dit een eenmalig besluit was.

Wekenlang gestrande migranten vieren dat ze aan land mogen in Malta
48
Wekenlang gestrande migranten vieren dat ze aan land mogen in Malta

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!