Vicepremier Luigi di Maio van Italië heeft volgens Italiaanse media aangeboden tijdelijk vrouwen en kinderen op te nemen van twee omstreden boten die bij de Libische kust opgepikte migranten vervoeren. 

Het gaat om de Sea-Watch 3, die onder Nederlandse vlag vaart, en de Sea Eye. Ze zoeken sinds vorige maand op zee bij Malta en Italië vergeefs naar een haven om aan te leggen.

Di Maio is volgens Italiaanse media in conflict met zijn collega Matteo Salvini die zich als politicus en sinds juni ook als minister van Binnenlandse Zaken fel verzet tegen nog meer migranten in Italië. Salvini heeft besloten dat de schepen niet mogen aanmeren. De boten hebben 49 migranten of vluchtelingen aan boord.

Di Maio is van de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging). Die keert zich tegen de gevestigde orde, maar vormt geen hechte politieke eenheid. De M5S uit zich ook niet zo fel tegen immigratie als de coalitiepartner Lega.

Salvini leidt deze rechts-populistische Lega uit Noord-Italië en heeft van het weren van migranten zijn dagtaak gemaakt. De Lega en de M5S regeren sinds juni samen in een coalitie die wordt geleid door een neutrale premier, Giuseppe Conte.