De Britse regering heeft twee patrouilleschepen uit de Middellandse Zee teruggeroepen voor patrouilles in het Kanaal, meldde de Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid maandagavond na een crisisvergadering in Londen.

De reden voor het terugroepen is het toenemend aantal migranten dat met kleine bootjes van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk probeert te komen. "Het gaat om het beschermen van mensenlevens, maar het gaat ook om het beschermen van onze grenzen", zei Javid over het besluit. 

Volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken probeerden 539 mensen in 2018 met kleine boten de zeestraat over te steken. Alleen al sinds begin oktober ging het om 434 mensen.

Javid had de situatie op vrijdag al een "een zeer ernstige zaak" genoemd en zijn vakantie geannuleerd.

Inzet schepen is omstreden

De inzet van patrouilleschepen in het Kanaal is controversieel. Volgens critici kan dit sommige migranten ertoe aanzetten om de oversteek te maken, omdat ze meer kans maken om gered te worden en naar het Verenigd Koninkrijk gebracht te worden. 

Javid benadrukte dat de oplossing van het probleem ligt in de samenwerking met de Franse autoriteiten. De landen kunnen volgens hem proberen te voorkomen dat migranten de oversteek wagen en criminele organisaties van mensenhandelaren bestrijden.

Veel van de migranten zeggen uit Iran te komen. Volgens een rapport van de BBC zetten mensenhandelaren hen onder druk om juist deze winter de gevaarlijke oversteek te maken. Ze zouden erop aandringen vanwege het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.