De Britse en Franse autoriteiten gaan vaker patrouilleren om te voorkomen dat meer migranten met bootjes het Kanaal naar Engeland zullen oversteken.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid heeft met zijn Franse collega Cristophe Castaner een gezamenlijk actieplan opgesteld. De twee spraken elkaar telefonisch, meldt BBC News zondag.

De extra patrouilles gaan volgende week van start. Die moeten onder meer georganiseerde smokkelbendes tegengaan en de gevaren van de oversteek bij migranten onder de aandacht brengen.

Sinds begin november hebben meer dan 220 migranten geprobeerd het Kanaal over te steken. Zondagochtend kwamen nog zes Iraniërs aan op het strand bij Dover.

Franse autoriteiten hebben er zaterdagavond voor gezorgd dat niet meer mensen de oversteek waagden, stelt de Britse omroep.

Mogelijk toename door strengere controles in Calais

Momenteel vaart er één Britse patrouilleboot rond in het Nauw van Calais om naar migranten te zoeken. Of vier andere boten die op de Middellandse Zee voor hetzelfde doel worden gebruikt ook worden teruggeroepen, is niet bekendgemaakt.

Het aantal mensen dat met een boot het Verenigd Koninkrijk probeert te bereiken, is mogelijk toegenomen doordat er strengere controles zijn in de Franse stad Calais. Daardoor kunnen vluchtelingen minder makkelijk mee met een vrachtwagen of trein.

Castaner en Javid gaan in januari overleggen over verdere maatregelen.

'Wonder dat er geen doden zijn gevallen'

Veel van de mensen die de gevaarlijke oversteek wagen, komen in aanmerking voor asiel. Dat zegt een organisatie in het kustgebied Kent die vluchtelingen helpt. Er zouden veel Iraanse Koerden binnenkomen.

Volgens de organisatie is het een wonder dat er nog geen doden zijn gevallen. De migranten zitten vaak met veel mensen tegelijk in heel kleine bootjes die niet tegen de golven zijn opgewassen. Ook hebben maar weinig mensen tijdens de overtocht een reddingsvest aan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!