Het reddingsschip Aquarius stopt met het zoeken en redden van migranten op de Middellandse Zee. Het schip heeft de afgelopen jaren tienduizenden migranten gered.

Artsen Zonder Grenzen (AZG) en SOS Mediterranée beheren het schip en stellen gedwongen te zijn om te stoppen vanwege een lastercampagne van Europese overheden.

Aquarius ligt sinds september vast in de haven van Marseille en verloor eerder de Panamese vlag waar het schip onder voer.

Het was het laatste schip dat opereerde vanaf de Libische kust, vorig jaar waren er nog vijf reddingsschepen. Vickie Hawkins van AZG noemt het een zwarte dag. "Niet alleen heeft Europa gefaald om voldoende capaciteit beschikbaar te stellen om mensen te zoeken en redden, het heeft ook de pogingen van anderen gesaboteerd."

Eerder stelde een aanklager van het Italiaanse eiland Sicilië dat de bemanning van Aquarius illegaal medisch afval had geloosd. Italië heeft het schip eerder dit jaar meerdere malen geweerd, toen het vaartuig honderden migranten aan boord had. Zo mocht Aquarius in juni dagenlang niet in Italië aanleggen. Uiteindelijk mocht het schip naar Spanje toe.

Volgens Hawkins gaat het stoppen van Aquarius tot meer doden op de Middellandse Zee leiden. "Europese regeringsleiders zien nu niet hoe mannen, vrouwen en kinderen vergaan", aldus Hawkins. De Aquarius was actief vanaf 2015, tijdens het hoogtepunt van de migratiecrisis.

Aantal migranten dat oversteekt is gedaald

Ieder jaar proberen tienduizenden migranten de oversteek van Libië naar Europa te maken. In 2016 leidde dat tot bijna vijfduizend doden.

Sinds vorig jaar is het aantal migranten dat Italië bereikt gedaald als gevolg van strengere controles langs de Libische kust. Volgens cijfers van de internationale organisatie voor migratie (IOM) zijn er dit jaar ongeveer tweeduizend mensen verdronken in de Middellandse Zee.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!