Alle migranten mogen het Italiaanse schip Diciotti verlaten. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini laat weten dat een oplossing is gevonden.

Rond de honderd migranten worden opgevangen door de Italiaanse Katholieke Kerk. Daarnaast nemen Ierland en Albanië elk twintig opvarenden over.

Salvini prijst de handreiking van de Katholieke Kerk, Albanië en Ierland, waar de paus momenteel op bezoek is. "De kerk heeft haar hart geopend en opende haar portemonnee'', zei hij tijdens een bijeenkomst in Pinzolo toen bekend werd waar de migranten heen kunnen.

De rest van Europa kreeg een veeg uit de pan. Premier Giuseppe Conte verwijt de EU-landen een gebrek aan solidariteit. Hij zei zaterdagavond te overwegen om de meerjarenbegroting van de EU, waarover onderhandeld wordt, te blokkeren. Die moet door alle lidstaten worden goedgekeurd. "De geest van solidariteit vertaalt zich nauwelijks in concrete daden'', aldus Conte.

Het was lange tijd onzeker wat er met de migranten zou gebeuren. Het schip van de Italiaanse kustwacht ligt sinds maandag in de havenstad Catania op Sicilië. Italië weigerde de mensen aan boord de toegang en eiste van andere EU-lidstaten dat ze migranten overnamen.

Migranten verkeerden lang in onzekerheid 

Dertien migranten die medische hulp nodig hadden, mochten het Italiaanse schip eerder op zaterdag verlaten. De overige 137 opvarenden, vooral Eritreeërs die asiel willen aanvragen, verkeerden nog lang in onzekerheid.

Italiaanse aanklagers onderzoeken intussen of minister en vicepremier Salvini zich schuldig heeft gemaakt aan het illegaal gevangen houden van opvarenden. Salvini, die van de rechts-nationalistische partij Lega is, zei daarop dat hij "klaarstaat en trots is om gearresteerd te worden, omdat ik vecht om de Italiaanse grens te verdedigen''.

Over het schip is veel te doen sinds het een groep van zo'n 190 migranten van zee redde. Veertig van hen, onder wie de minderjarigen, werden al eerder aan wal gebracht, maar de anderen moesten op last van de regering aan boord blijven.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!