Een Italiaans kustwachtschip met 177 geredde migranten aan boord is gearriveerd in de haven van Catania. De migranten mogen echter pas van boord als andere EU-lidstaten bereid zijn ze op te vangen.

Dat zeggen bronnen binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen persbureau ANSA.

Het schip heeft de migranten vorige week uit zee gehaald. De Italiaanse autoriteiten hadden dertien migranten die dringend medische hulp nodig hadden overgebracht naar het eiland Lampedusa. Rome vond eigenlijk dat Malta verantwoordelijk was voor de migranten, maar de regering van die eilandstaat weigerde de groep op te nemen.

Minister Matteo Salvini (Binnenlandse Zaken) heeft aangegeven de migranten te willen terugsturen naar Libië als ze niet worden verspreid over de EU.

De nieuwe regeringscoalitie van anti-immigratiepartij Lega en de populistische 5-Sterrenbeweging vindt dat Italië al genoeg asielzoekers en vluchtelingen heeft opgevangen. Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Brussel formeel om hulp gevraagd, bericht ANSA.

VN: 'Italië onthoudt migranten mensenrechten'

Een woordvoerder van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat de geredde migranten dringend hulp nodig hebben. "De mensen aan boord zijn mishandeld, gefolterd en zijn slachtoffers van mensenhandel", aldus Carlotta Sami. Zij stelt dat de migranten het recht hebben asiel aan te vragen. "Dat is een fundamenteel recht, geen misdrijf."

Het kustwachtschip is niet het eerste vaartuig met migranten aan boord dat werd geweigerd door Italiaanse havens. Het reddingsschip Aquarius van SOS Mediterranee en Artsen zonder Grenzen, dat op dat moment 629 migranten aan boord had, mocht begin juni dagenlang niet aanleggen in Italië of Malta. Uiteindelijk werd het schip binnengehaald door Spanje.

Medio augustus werd Aquarius weer geweerd uit Italië en Malta, dit keer met 141 geredde migranten aan boord. Uiteindelijk mocht het schip toch aanleggen in Malta. De opvarenden worden over verschillende EU-lidstaten verdeeld.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!