Het reddingsschip Aquarius, met aan boord 141 migranten, wordt opnieuw geweigerd door Italië en Malta. Het schip wacht nu op zee op een haven waarin het wel aan mag leggen. 

Afgelopen vrijdag werden bij twee reddingsacties op de Middellandse Zee in totaal 141 mensen gered, waaronder 67 alleenreizende kinderen. Dit laat Aquarius weten. 

Het reddingsschip, dat gerund wordt door SOS Mediterranee en Artsen zonder Grenzen, verzoekt de Europese regeringen om zo snel mogelijk "de dichtstbijzijnde plaats van veiligheid toe te wijzen". 

"Zo kunnen de geredde mensen van boord en kan de Aquarius doorgaan met het bieden van noodzakelijke humanitaire hulp op de Middellandse Zee."

Aquarius eerder geweigerd door Italië en Malta

Het reddingsschip werd in juni ook al geweigerd door Italië en Malta. Toen waren er meer dan zeshonderd migranten aan boord. Uiteindelijk mocht het schip aanleggen in Spanje.

Danilo Toninelli, de Italiaanse minister van Infrastructuur en Transport, vindt dat het Verenigd Koninkrijk maatregelen moet nemen. "Het schip vaart onder de vlag van Gibraltar (een Brits overzees gebied, red.), dus zij zijn verantwoordelijk."

Reddingsschepen brengen de migranten vaak niet terug naar hun land van herkomst omdat de mensenrechten van deze migranten daar geschonden kunnen worden, hun veiligheid kan dan niet gegarandeerd worden. Ook is het land van herkomst niet altijd duidelijk voor de reddingsmedewerkers.

EU in contact met landen over reddingsschip

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie staat het EU-bestuur "in contact met een aantal lidstaten" dat de commissie "heeft benaderd" over de kwestie met het schip. Het is niet duidelijk om welke landen het gaat. De Aquarius wacht op toestemming om een EU-haven in te mogen.

Aquarius redt migranten uit bootjes Middellandse Zee
43
Aquarius redt migranten uit bootjes Middellandse Zee

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!