Tien bemanningsleden van het Duitse reddingsschip Iuventa zijn onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek van de Italiaanse justitie.

Dat stelt de Duitse hulporganisatie Jugend Rettet, de eigenaar van het vaartuig dat bootvluchtelingen op de Middellandse Zee probeert te redden.

In totaal worden 22 mensen verdacht van het bevorderen van illegale migratie naar Italië met reddingsoperaties in de Middellandse Zee voor de Libische kust.

De aanklacht komt bijna een jaar nadat de boot door Italiaanse autoriteiten aan de ketting werd gelegd. De verdachten riskeren bij veroordeling een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar.

De bemanning verwerpt de verdachtmakingen en veroordeelt de criminalisering van civiele reddingsorganisaties. "Als wij ons voor het gerecht moeten verantwoorden voor het redden van deze mensen, dan heeft Europa een politiek en moreel dieptepunt bereikt", zegt Kathrin Schmidt, het hoofd van de missie.

Sinds juli 2016 heeft de Iuventa meer dan veertienduizend migranten in nood geholpen. Volgens Jugend Rettet was dat "altijd in samenwerking met het coördinatiecentrum voor maritieme redding in Rome, en volgens strikte naleving van het internationaal en maritiem recht".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!