Italië heeft opnieuw een schip met vluchtelingen geweigerd. Het gaat om een schip met 450 migranten aan boord. Omdat het vaartuig eerder al in de wateren van Malta was, vindt Rome dat de vluchtelingen daar aan land moeten gaan.

''Malta, de smokkelaars en de goeddoeners in heel Italië en de hele wereld moeten weten dat dit schip geen Italiaanse haven kan en mag binnenvaren'', verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken Matteao Salvini via Twitter. 

Malta verklaarde dat het schip de verantwoordelijkheid van Italië is. Volgens Malta vertelden de opvarenden dat ze naar Italië wilden toen er contact werd opgenomen. ''Ze wilden naar Lampedusa",' aldus de Maltese regering in een verklaring. Italië en Malta botsten de afgelopen tijd al twee keer eerder over de opname van schepen met migranten.

Het is niet duidelijk om wat voor schip het gaat en wie het bestuurt. Italië uitte eerder ook al kritiek op Malta omdat het een schip met vluchtelingen niet toeliet. 

Salvini heeft de oorlog verklaard aan reddingsschepen die vluchtelingen uit de zee hebben opgepikt. Hij vindt dat de hulporganisaties mensen smokkelen naar Europa. De drenkelingen moeten veelal worden meegenomen door de Libische kustwacht. Salvini zei eerder nog dat Italië niet langer het vluchtelingenkamp van Europa wil zijn.

Eerder deze week weigerde Italië een vrachtschip met tientallen vluchtelingen aan boord. Het land heeft een zerotolerancebeleid op het gebied van vluchtelingen. Vorige maand weigerden Italië en Malta al eerder een boot met 629 vluchtelingen toe te laten, dat leidde tot een botsing met de Europese Unie. De migranten werden uiteindelijk toegelaten in Spanje.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!