Nederland gaat onderzoeken of het Nederlandse vluchtelingenschip dat op Malta aan de ketting ligt, alles volgens de regels gedaan heeft. Er reist een inspecteur naar de mediterrane eilandstaat om na te gaan of het gebruik van de Sea Watch 3 wel past bij "de wijze waarop het schip is ingericht, uitgerust en gecertificeerd", meldt staatssecretaris Mark Harbers (Immigratie).

Het schip van de Duitse hulporganisatie Sea Watch pikt migranten op die bij hun tocht over de Middellandse Zee naar Europa in de problemen geraakt zijn. Het vaart onder de Nederlandse vlag en valt daarmee onder de verantwoordelijkheid van Nederland.

Malta heeft het schip verboden nog uit te varen. De autoriteiten daar denken dat de Sea Watch 3 verder gaat dan enkel het redden van drenkelingen en de weg naar Europa voor migranten plaveit.

Op grond van de bevindingen van de inspecteur van de Inspectie Leefomgeving en Transport "zullen we moeten kijken hoe we hiermee verder gaan", zegt Harbers. Hoelang het onderzoek gaat duren en wanneer het schip weer zou kunnen uitvaren, kan hij niet zeggen, omdat de Maltese autoriteiten het voortouw hebben genomen.

Malta wil uitzoeken of de Sea Watch 3 "regels met betrekking tot reddingsoperaties heeft overtreden", aldus Harbers. Reddingsschepen mogen bijvoorbeeld de kustwacht niet hinderen. Ze blijken geregeld ook helemaal niet geschikt om grote aantallen migranten te vervoeren.

Volgens de staatssecretaris is er ook sprake van mogelijk strafrechtelijk onderzoek door de Maltese justitie.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!