Volgens Donald Tusk is het nog "veel te vroeg om van een succes te spreken". Dat zei de EU-president donderdag na afloop van de top in Brussel, waar regeringsleiders na een nacht onderhandelen een politiek akkoord over de aanpak van migratie gesloten hebben.

Dit was volgens de Pool Tusk het makkelijkste deel, vergeleken met het invullen van de afspraken ter plekke.

Voor migranten die over zee arriveren, worden in het zuiden van Europa opvangcentra gebouwd. Dat gaat op basis van vrijwilligheid, bevestigde Tusk. Dat geldt ook voor de vervolgstap: het opnemen van migranten, van wie is vastgesteld dat ze in Europa mogen blijven, door lidstaten.

Tusks idee voor opvangcentra buiten de EU wordt uitgewerkt. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat dat alleen kan als Afrikaanse landen ermee akkoord gaan en de VN erbij betrokken is. Zij had het over "een stap in de goede richting".

"Het is nog altijd zeer controversieel, maar ik heb eenheid en vastbeslotenheid gezien", aldus Tusk, die van "een soort doorbraak" sprak. Hij is ervan overtuigd dat dergelijke centra het nuttigste instrument zijn om het "businessmodel van mensensmokkelaars" te breken.

Buitengrenzen

Sinds vrijdag kunnen we echt over een effectieve controle van onze buitengrenzen praten, vervolgde Tusk. Niet alleen de Libische kustwacht krijgt meer ondersteuning, er was ook ruime steun voor het plan om de Europese grens- en kustwacht de komende twee jaar uit te breiden van de dertienhonderd nu naar tienduizend man.

Tusk benadrukte dat de top een duidelijke boodschap stuurt aan schepen, ook van reddingsorganisaties, om zich aan de wet te houden en de Libische kustwacht niet te hinderen.

Duitsland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft langs de zijlijnen van de top wat speling gekregen in het conflict met haar Beierse coalitiepartner CSU. Die heeft bij monde van minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer gedreigd asielzoekers die elders in Europa staan geregistreerd bij de grens terug te sturen, wat de regering zou doen wankelen.

Met Spanje en Griekenland heeft Merkel bilaterale afspraken gemaakt over het terugnemen van dergelijke asielzoekers, bevestigde ze na afloop van de EU-top in Brussel. Met Italië heeft ze echter geen deal kunnen sluiten.

''Meer dan werkbaar", zei Merkel over de afspraken, die ze vrijdagavond en zaterdag in eigen land presenteert. De eerste reacties uit Beieren over de resultaten van de top, waar de EU-leiders een vooralsnog vrij vaag akkoord sloten over het onder controle krijgen van de emigratiestroom, waren voorzichtig positief. De politieke druk op Merkel lijkt daarmee te zijn geslonken.