Malta overweegt om het schip Lifeline met 226 migranten aan boord alsnog toe te laten. De migranten moeten dan wel worden verspreid over meerdere Europese landen.

Een woordvoerder van de Maltese regering heeft dat gezegd, maar stelt ook dat er nog niets besloten is. 

De Franse president Emmanuel Macron heeft maandag met de Maltese premier Joseph Muscat over de kwestie gesproken. Volgens woordvoerders van de Franse regering is een akkoord nabij.

De Lifeline mag vooralsnog niet naar Malta of Italië. Spanje heeft het schip humanitaire hulp aangeboden, maar wil ook niet dat de Lifeline daar aanmeert. 

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini beschuldigt de organisatie Mission Lifeline onder meer van mensensmokkel en van varen met een illegaal vaartuig. De reden was onder meer dat de boot formeel niet onder Nederlandse vlag vaart, maar dat die driekleur wel aan de mast op het achtersteven wappert.

De boot zou circa 50 kilometer van de kust van Malta verwijderd zijn.

De Lifeline pikte vorige week 226 migranten op die in bootjes ronddreven op de Middellandse Zee. Salvini zei dat dit onnodig was, omdat de Libische kustwacht onderweg was. De organisatie achter het schip zei dat de migranten direct gered moesten worden en dat ze daarom uit zee zijn gehaald.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!