Bij verschillende reddingsoperaties voor de kust van Spanje zijn zaterdag bijna zeshonderd migranten gered.

Dat meldt de Spaanse reddingsdienst.

In de Middellandse Zee werden 449 mensen uit twintig boten gered door de reddingdienst. Ook troffen ze 129 mensen op een houten vlot aan. 

Niet alleen in Spaanse wateren waren reddingsacties. Voor de Italiaanse kust werden 113 migranten door een Deens schip opgepikt.

Asieltop

De Spaanse premier Pedro Sanchez is zaterdag in Parijs om onder meer de problemen rond migratie te bespreken met de Franse president Emmanuel Macron.

De ontmoeting tussen de twee gaat vooraf aan een informele asieltop zondag in Brussel. Daar komen zeker zestien regeringsleiders uit de EU bij elkaar om de migratieproblemen te bespreken voorafgaand aan de grote EU-top van volgende week.

De discussie over de aanpak van de problematiek is de laatste weken weer opgelaaid. Zo weigerde Italië en Malta een schip met asielzoekers en dreigt het Duitse asielbeleid een crisis te veroorzaken in de regering van bondskanselier Angela Merkel.

Ondertussen blijven honderden migranten de oversteek naar Europa wagen. Dat leidt nog altijd tot veel doden. Zo verdronken er afgelopen week meer dan tweehonderd in de Middellandse Zee.