Italië weigert een boot met 629 immigranten toe te laten in een van de havens van het land. Ook de regering van Malta heeft de vluchtelingen geweigerd. 

De regering in Rome had Malta gevraagd de immigranten op te nemen, maar dat land zegt dat het niets te maken heeft met de operatie waarbij honderden vluchtelingen uit zee zijn gered.

Hulporganisaties zouden 629 immigranten aan boord van het schip hebben genomen bij meerdere reddingsoperaties. Aan boord zijn volgens de hulporganisatie SOS Méditerranée zeker 120 minderjarigen en 7 zwangere vrouwen.

Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini reageerde op sociale media op de weigering. "Vanaf vandaag zegt Italië NEE tegen mensenhandel en NEE tegen illegale immigranten." 

"Mijn doel is om een vredig leven te garanderen voor deze mensen in Afrika en voor onze kinderen in Italië. We sluiten de poorten", aldus Salvini.

De partij van Salvini, Lega Nord, staat bekend als anti-immigratiepartij en is sinds vorige maand een van de regeringspartijen in het land. 

Burgemeesters

Verschillende burgemeesters van Italiaanse havensteden als Napels en Palermo, hebben op hun beurt gezegd dat ze wel bereid zijn om de boot met immigranten te ontvangen. "Napels is bereid om levens te redden, met of zonder steun", zo sprak de burgemeester.

De boot is ondertussen naar het vasteland onderweg, maar heeft nog niet bekendgemaakt waar naartoe. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!