Mogelijk vijftig jonge migranten uit Somalië en Ethiopië zijn woensdag de ''verdrinkingsdood ingejaagd'' door een mensensmokkelaar, die zijn 120 bootpassagiers voor de kust van Jemen overboord zette.

Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) bekendgemaakt. Stafleden van IOM ontdekten tijdens een routinepatrouille 29 lijken in ondiepe graven op het strand van Shabwa. Ze waren snel begraven door 27 overlevenden die nog ter plaatse waren.

Anderen waren al doorgelopen op zoek naar water, voedsel en medische hulp. 22 opvarenden worden nog vermist. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers werd geschat op zestien jaar.

''De overlevenden hebben onze mensen verteld dat de smokkelaar hen het water induwde toen hij enkele 'overheidstypes' ontwaarde dicht bij de kust'', zei Laurent de Boeck, leider van de Jemen-missie van IOM. ''Ze zeiden ook dat de smokkelaar al terug is naar Somalië om nieuwe migranten op te halen.''

Oorlog

Migranten uit de Hoorn van Afrika proberen geregeld via Jemen de Golfstaten te bereiken. Ondanks de vernietigende burgeroorlog in Jemen, zien veel Somaliërs en Ethiopiërs het land nog altijd als doorvoerplek naar rijkere gebieden.

Dit jaar hebben ruim 55 duizend migranten deze oversteek gemaakt. Meer dan de helft daarvan was jonger dan achttien jaar en een derde van de groep is volgens het IOM vrouw.