Zweden stopt met systematische grenscontroles die in 2015 werden ingesteld en bedoeld waren om asielzoekers tegen te houden, zo meldt een Zweedse radiozender. 

Mensen die met het openbaar vervoer via Denemarken het land inreizen, hoeven niet meer allemaal hun identiteitskaart of paspoort te laten zien.

In 2015 vroegen in het Scandinavische land 160.000 mensen uit voornamelijk Syrië asiel aan, waardoor sociale voorzieningen onder druk kwamen te staan. Nadat de grenscontroles waren ingevoerd, daalde het aantal asielzoekers aanzienlijk.

Noordwest-Europa kreeg in 2015 een stroom vluchtelingen te verwerken. De meeste mensen waren op de vlucht voor de oorlog in Syrië. Verschillende EU-landen namen maatregelen om het Schengenverdrag te omzeilen, waarin het vrije verkeer van goederen en personen is vastgelegd. Grensstaten zoals Hongarije lieten onder meer een grenshek bouwen om vluchtelingen tegen te houden.

Ook de vluchtelingendeal met Turkije zorgde voor een daling van het aantal vluchtelingen naar Europa en zorgde ervoor dat minder mensen vanuit Turkije de Middellandse Zee overstaken naar Griekenland. Ook werd de zogenoemde Balkanroute via Turkije naar de EU afgesloten.