Paus Franciscus heeft de vluchtelingencentra op de Griekse eilanden vergeleken met concentratiekampen. Hij zei dat zaterdag bij een herdenking in Rome.

De paus vindt dat de centra veel weghebben van concentratiekampen in de nazi-tijd door de hoeveelheid mensen die er verblijven.

De situatie in de Griekse aanmeldcentra op eilanden als Lesbos is al maanden gespannen. Naar schatting zitten er een kleine 14.000 vluchtelingen. Op het Griekse vasteland nog eens 50.000.

De paus bedankte landen die zich inspannen voor het helpen van vluchtelingen, maar hij had ook kritiek op het vluchtelingenbeleid van Europa. Immigratie is in het belang van Europa, zei de paus.

Italië

Volgens Franciscus zou Noord-Italië, dat wordt geleid door een anti-immigratiepartij, meer vluchtelingen moeten opnemen. "Hopelijk kan de vrijgevigheid van Zuid-Italië het noorden een beetje infecteren", zei hij.

De paus benoemde ook dat Italië een van de laagste geboortecijfers ter wereld heeft. "Als we de deuren ook voor migranten sluiten, kunnen we dit zelfmoord noemen," zei hij.

Oostenrijk

De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern (SPÖ) wil dat vluchtelingen in kampen buiten de EU worden opgevangen. Kern denkt aan kampen in landen als Libië, Senegal, Mali en Afghanistan.

Kern zegt dat in een interview met de krant Presse am Sonntag. Volgens hem is het vluchtelingenprobleem anders niet onder controle te krijgen.

De bondskanselier realiseert zich dat menswaardige kampen buiten de EU offers vragen. ''Financiële offers maar ook militaire. Zijn we bereid jonge mannen naar deze kampen te sturen ter verdediging?"

Oostenrijk voert een restrictief vluchtelingenbeleid. Het land laat slechts mondjesmaat vluchtelingen toe.