Hongarije gaat migranten vastzetten in kampen langs de grens tot hun asielprocedure definitief is afgerond. Het Hongaarse parlement ging akkoord met een wetsvoorstel waarin ook de grenscontroles worden aangescherpt.

De stafchef van de Hongaarse president Viktor Orban, zei in februari al dat Hongarije bezig is met het opzetten van twee of drie kampen. Die moeten gebouwd worden aan de grens met Kroatië en Servië.

Migranten die in afwachting zijn van hun asielprocedure, mogen niet vrij bewegen door Hongarije. 

Hongarije ligt op de zogenaamde Balkanroute, waardoor veel vluchtelingen het land aandoen op hun reis naar Europa. Het land heeft ondanks het felle verzet tegen de komst van migranten het hoogste aantal asielzoekers per 100.000 inwoners van Europa.

Dat was in 2015 bijna 1.800 asielzoekers per 100.000 inwoners, circa zeven keer het Europese gemiddelde dat ligt op 255 per 100.000 inwoners. Nederland huisvest elf asielzoekers per 100.000 inwoners meer dan het Europees gemiddelde.

Hek

Om migranten buiten Hongarije te houden werd in augustus vorig jaar een tweede hek gebouwd aan de grens met Servië. In november haalde een Hongaarse grondwetswijziging het niet in het Hongaarse parlement. De wijziging moest de verplichte opname van migranten volgens de EU-regels, onmogelijk maken.

Hongarije bouwt tweede hek om migranten tegen te houden
Hongarije bouwt tweede hek om migranten tegen te houden