EU-landen die niet of nauwelijks asielzoekers uit Italië en Griekenland opnemen worden mogelijk voor de rechter gesleept. Als onderlinge druk van de lidstaten niet werkt om iedereen mee te laten doen, overweegt de Europese Commissie juridische stappen, zei vicevoorzitter Frans Timmermans woensdag.

De lidstaten hebben in anderhalf jaar pas een kleine 12.000 asielzoekers laten overkomen, een fractie van de onderling afgesproken 160.000. Oostenrijk, Polen en Hongarije staan nog op nul. Timmermans heeft een aantal landen hier "hard" over toegesproken.

Met alleen grenscontroles en het aanpakken van mensensmokkelbendes kom je er niet, aldus Timmermans. "Solidariteit is cruciaal voor een succesvol migratiebeleid, anders werken andere maatregelen ook niet."

Diverse lidstaten hebben positief gereageerd op de oproep meer te doen, zei de Nederlander. "Maar laten we de daden afwachten." Hij wil volgende maand knopen doorhakken. Een stap naar de rechter helpt de vluchtelingen die in Griekenland vastzitten op korte termijn niet, tekende hij wel aan.