'Vluchtelingen in Europa onvoldoende beschermd tegen kou'

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNCHR, zegt dat vluchtelingen en migranten overlijden als gevolg van de kou en de slechte opvanglocaties. Volgens de VN moeten overheden meer doen om vluchtelingen te beschermen. 

Een woordvoerder van de VN zegt dat in Europa inmiddels zeker vijf vluchtelingen zijn overleden door de kou. 

De situatie is op dit moment vooral slecht voor kinderen en voor mensen die opgevangen worden in Griekenland. Zo worden migranten en vluchtelingen op het Griekse eiland Samos opgevangen in onverwarmde tenten of in slaapzalen zonder verwarming. 

Hulpoporganisaties hebben de Griekse autoriteiten opgeroepen vluchtelingen op Samos over te plaatsen naar het Griekse vasteland. Honderden zijn al overgeplaatst naar Lesbos of Chios.

In Servië en in andere Balkanlanden zouden de omstandigheden waar mensen opgevangen worden in sommige gevallen ook onvoldoende zijn. 

Langs veelgebruikte vluchtelingenroutes worden regelmatig doden aangetroffen. Vaak zijn ze overleden als gevolg van de kou. Bij de VN komen eveneens berichten binnen van mensen van wie kleding is afgepakt. 

Alleenreizende minderjarigen

Vrijdag werd ook duidelijk dat het aantal minderjarigen dat alleen de oversteek maakt, sterk oploopt. Vooral in Italië is het aantal minderjarige vluchtelingen erg hoog. 

Het aantal kinderen dat zonder begeleiders het land bereikte, verdubbelde in 2016 volgens Unicef. De organisatie pleit voor een gecoördineerde Europese aanpak om de kinderen veilig te houden.

Volgens Unicef arriveerden vorig jaar 25.800 vluchtelingenkinderen zonder begeleiders in Italië: 91 procent van het totaal aantal minderjarige vluchtelingen dat aankwam."Dit hoge aantal alleenreizende kinderen is uniek voor deze route", meldde de organisatie vrijdag. Zo zou in Griekenland maar 17 procent van de migrantenkinderen alleen reizen.

"De aanwezigheid van zo veel alleenreizende kinderen is nooit eerder gezien'', zei noodhulpcoördinator Lucio Melandri van Unicef in een verklaring. "Er moet iets gebeuren aan de oorzaken die deze jongeren ertoe brengt alleen op reis te gaan. En ze hebben bescherming nodig."

Lees meer over:
Tip de redactie