De stroom vluchtelingen en migranten die overzee naar Europa zijn gereisd is in 2016 enorm afgenomen. Vorig jaar bereikten 364.000 mensen via zee Europa. Dat is twee derde minder dan in 2015. Dat heeft Frontex bekendgemaakt. 

Frontex is de instantie die toeziet op bewaking van de Europese buitengrenzen. De daling komt volgens de toezichthouder hoofdzakelijk door de Turkije-deal die de EU in maart sloot. Turkije vangt in ruil voor onder meer geld van de EU vluchtingen op. 

Binnen de EU hebben zich forse verschuivingen voorgedaan op het gebied van migratie. Zo is de vluchtelingenstroom naar de Griekse eilanden 'opgedroogd'. Het aantal migranten daalde naar 182.000, een daling van bijna 80 procent.

Balkan-route

Volgens Fortex was er in Italië daarentegen een recordaantal migranten dat het land binnenkwam. In totaal ging het om 181.000 mensen die uit landen als Syrië, Afghanistan en Irak naar Italië vluchtten. 

Via de Balkan-route kwamen er veel minder migranten naar Europa. De scherpe daling van 764.000 naar 123.000 is volgens Frontex terug te voeren op een reeks maatregelen die de EU en de Balkanlanden in 2016 namen. Zo verscherpten landen hun grenscontroles en zetten hekken neer.

Sterfcijfers

Tegelijkertijd met de cijfers van Frontex meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dat in 2016 bijna 7500 migranten om het leven zijn gekomen tijdens hun reis naar Europa. Het overgrote deel van de vluchtelingen stierf tijdens de overtocht van de Middellandse Zee. 

Het aantal doden ligt fors hoger dan in 2014 en 2015. In die jaren kwamen er zo'n 6000 migranten om het leven. Volgens de IOM is de stijging vooral terug te voeren op betere informatie over sterfgevallen. 

De IOM stelde vrijdag dat deze officiële cijfers vermoedelijk nog het 'topje van de ijsberg' vormen. Ruim 18.000 doden in drie jaar is zonder meer schokkend, zegt IOM.