Honderden doden na vergaan boten Middellandse Zee

Schipbreuken op de Middellandse Zee hebben in twee dagen tijd zeker 340 migranten het leven gekost. In totaal vergingen vier boten, meldde de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) donderdag. 

Artsen zonder Grenzen heeft uit een van de vergane vaartuigen 27 mensen kunnen redden. Maar in totaal zaten op die boot, die vanuit Libië was vertrokken, 130 migranten.

De IOM meldde onlangs al dat in 2016 een recordaantal mensen om het leven is gekomen tijdens de gevaarlijke overtocht naar Europa. In 2015 kwam het totale aantal doden en vermisten uit op 3.770. Dit jaar vielen tot nog toe meer dan 4.200 slachtoffers, volgens de IOM.

Veruit de meeste doden vielen dit jaar op de lange route tussen Libië en Italië. Het aantal migranten dat vanuit Turkije oversteekt naar Griekenland, is juist gekelderd.

De Europese Unie sprak in maart met Turkije af om alle bootvluchtelingen die in Griekenland aankomen terug te sturen. In ruil voor teruggezonden migranten mogen Syrische vluchtelingen vanuit Turkse kampen naar de EU komen.

NUwerk

Tip de redactie