Duitsland wil migranten die op zee worden opgepikt mogelijk gaan terugsturen naar Afrika. 

Dat moet voorkomen dat vluchtelingen zich wagen aan de levensgevaarlijke tocht over de Middellandse Zee, bericht de krant Welt am Sonntag.

Libische migranten die op zee worden onderschept, zouden volgens een voorstel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken niet naar eigen land moeten worden teruggebracht, maar naar andere Noord-Afrikaanse landen, zoals Egypte of Tunesië moeten worden gebracht. Vervolgens zouden ze daar asiel moeten aanvragen voor Europa.

Het ministerie liet de krant weten dat het plan is bedoeld om levens te redden, en ook om mensensmokkelaars buiten spel te zetten. Het voorstel zou nog niet zijn besproken op EU-niveau. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière hoopt dat Afrikaanse migranten door de maatregel tot het besef komen dat de gevaarlijke overtocht over de Middellandse Zee kansloos is.

Dit jaar zijn er inmiddels 160.000 migranten naar Italië gereisd. Alleen al in oktober registreerden de Italiaanse autoriteiten 28.000 nieuwe asielzoekers.

Vluchtelingenwerk Nederland

Het Duitse plan kan niet rekenen op steun van VluchtelingenWerk Nederland. Onbegrijpelijk dat dit nu als reëel scenario wordt gezien terwijl een soortgelijke deal met Turkije uitdraait op een fiasco, stelt Jasper Kuipers, adjunct-directeur bij de organisatie. "Bovendien zijn er voldoende alternatieven, als de lidstaten hun verantwoordelijkheid maar nemen."

De vluchtelingenorganisatie is kritisch over het plan dat, zo stelt ze zondag, "past in een trend waarin de Europese Unie steeds meer verantwoordelijkheden uitbesteedt aan dubieuze regimes en corrupte overheden".