De overtocht naar Europa over de Middellandse Zee is dit jaar een recordaantal migranten fataal geworden. Tot nog toe zijn dit jaar 4.220 mensen om het leven gekomen door verdrinking en uitputting.

Daarmee overstijgt het dodental nu al dat van vorig jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie vrijdag, die de statistieken over de slachtoffers bijhoudt.

In 2015 overleefden 3.495 mensen de reis niet. Het jaar daarvoor kwamen 3.162 migranten om het leven. Het gaat om zowel oorlogsvluchtelingen als mensen die om economische redenen naar Europa reizen.

Veruit de meeste doden (3.743) vallen op de zogeheten centrale mediterrane route tussen Libië en Italië. Op de oostelijke route naar Griekenland vielen afgelopen jaar nog 415 doden. Deze week kwamen nog zeker 239 bootvluchtelingen om het leven voor de kust van Libië toen twee schepen vergingen.

Vluchtelingenakkoord

Sinds het vluchtelingenakkoord tussen de Europese Unie en Turkije proberen migranten en vluchtelingen vaker via Libië naar Italië te varen. In 2015 maakten nog zo'n 588.000 mensen gebruik van de oostelijke route, dit jaar waren dat er tot nog toe bijna 170.000.

Volgens de UNHCR is dat een gevaarlijke zeeroute en overleeft één op de 47 mensen die overtocht niet. Vorig jaar, voordat het akkoord gesloten werd, ging de route van veruit de meeste vluchtelingen via Turkije naar Griekenland.

Een woordvoerder van de VN-organisatie sprak eerder over "smokkelen op bijna industriële schaal". Mensensmokkelaars zouden vaak meerdere, ongeschikte, boten tegelijk de zee op sturen, waardoor reddingsdiensten de handen vol hebben.

Ook is het dan moeilijker om een groot gebied in de gaten te houden. Daarnaast worden de omstandigheden op zee met de winter in aantocht steeds gevaarlijker.