Alle vluchtelingen hebben het kamp in Calais verlaten. De Franse autoriteiten begonnen maandag met het afbreken van 'de jungle'.

"Het kamp is eindelijk leeg", zegt Fabienne Buccio, de prefect van het departement Pas-de-Calais, tegen Franse media. Het kamp is versneld ontruimd vanwege de vele brandjes die de migranten hadden gesticht.

Maandag begon het vervoer van de vluchtelingen naar opvanglocaties verspreid over Frankrijk. Woensdagochtend waren er nog zo'n tweeduizend van de ongeveer zesduizend migranten in het kamp.

Het Verenigd Koninkrijk neemt 1.300 alleenreizende kinderen met familie in op. Andere minderjarigen zonder familie worden tijdelijk ondergebracht in containerwoningen vlak bij het kamp. 

Video: Verschillende branden in voormalig vluchtelingenkamp Calais 

Verschillende branden in voormalig vluchtelingenkamp Calais
Verschillende branden in voormalig vluchtelingenkamp Calais

Vrachtwagens

Het kamp in Calais staat bekend om de slechte omstandigheden en de migranten die via vrachtwagens proberen de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Het kamp ligt in de buurt van de ingang van de Kanaaltunnel. Sinds september wordt een muur langs de hoofdweg richting de tunnel gebouwd, die migranten moet weren van het wegdek.

Mogelijk heeft een groot deel van de vluchtelingen zich tijdens de ontruiming in de omgeving van Calais verstopt. Naar verwachting keren sommige vluchtelingen binnenkort terug naar de plek van ‘de jungle’, omdat ze nog altijd hopen Het Kanaal te kunnen oversteken. In het verleden is dit ook bij gedeeltelijke ontruimingen gebeurd.