De ontruiming van het vluchtelingenkamp bij Calais loopt volgens de planning. De Franse autoriteiten zijn maandagochtend begonnen met het ontmantelen van 'de jungle'.

In het kamp wonen ruim 6.500 illegalen, die het liefst zo snel mogelijk naar het Verenigd Koninkrijk vertrekken. De Fransen willen de bewoners van het in hun ogen illegale kamp verspreiden over opvangcentra elders in het land.

Minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken toonde zich maandagmiddag tevreden over het rustige verloop van de ontruiming. Hij zei tegen Franse media dat de situatie onder controle is. De opgeroepen 1.250 politiemensen en gendarmes hoefden niet in te grijpen.

De migranten kunnen zich bij het kamp in een grote hangar aanmelden voor vertrek. Daar wordt gekeken of het gaat om kinderen zonder begeleiding, gezinnen, volwassenen of kwetsbare personen. Ze krijgen dan een polsbandje en horen naar welke regio ze worden gebracht.

Video: Dit moet u weten over 'de jungle van Calais'

Onrust

Naar verwachting duurt de ontruiming drie dagen. Het is de bedoeling dat maandag 3.000  vluchtelingen worden overgebracht. Dinsdag moeten nog eens 2.400 mensen weg en woensdag volgen er nog 2.000.

Het Verenigd Koninkrijk neemt 1.300 alleenreizende kinderen met familie in op. Ongeveer vijfhonderd minderjarigen zijn ondergebracht in een hal waar Britse functionarissen aanwezig zijn. Hier wordt gekeken of zij in aanmerking komen voor een hereniging met familieleden in het Verenigd Koninkrijk.

Mini-kampen

Er zijn zorgen dat honderden vluchtelingen niet willen vertrekken, omdat zij alsnog hopen Het Kanaal over te steken. Bij vorige ontruimingen keerden de migranten terug om het kamp opnieuw op te bouwen. Critici vrezen dat er door de operatie meerdere 'mini-kampen' zullen ontstaan rond Calais.

Afgelopen weekend was het al onrustig. In de nacht van zaterdag op zondag werd met stenen naar de politie gegooid.

Verderop in Frankrijk is protest tegen de verspreiding van de vluchtelingen van Calais. In Saint-Bauzille-de-Putois, een dorp met circa 1.800 inwoners in het zuidelijke departement Hérault, verzet men zich hevig tegen de komst van 87 vluchtelingen.

Geen geweld

Het Franse ministerie Binnenlandse Zaken liet weten dat ze geen geweld willen gebruiken bij de ontruiming, maar als migranten weigeren te vertrekken "kan de politie ingrijpen."

Het kamp staat bekend om de slechte omstandigheden en de migranten die via vrachtwagens proberen de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Het kamp ligt in de buurt van de ingang van de Kanaaltunnel. Sinds september wordt een muur langs de hoofdweg richting de tunnel gebouwd, die migranten moet weren van het wegdek.