Het dodental als gevolg van het kapseizen van een vissersschip vol vluchtelingen vorige week voor de kust van Egypte is opgelopen tot 202.

Dinsdag werden nog 33 lichamen geborgen. Een regionale gouverneur noemde het nieuwe dodental "bijna definitief", maar zei dat er op zee nog gezocht wordt naar slachtoffers.

Het is onduidelijk hoeveel mensen er precies aan boord waren. Reddingswerkers zeggen minstens 169 mensen te hebben gered. De vluchtelingen waren afkomstig uit Egypte, Sudan, Eritrea en Somalië en wilden vermoedelijk oversteken naar Italië. Vier bemanningsleden van het schip zijn aangehouden.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn dit jaar al meer dan 3.200 mensen omgekomen bij pogingen de Middellandse Zee over te steken. Het is volgens de organisatie een van de grootste rampen op de Middellandse Zee dit jaar.

Vertrekpunt

Bijna dagelijks wagen vluchtelingen uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika de oversteek naar Europa op overvolle vissersbootjes. Het vertrekpunt is meestal Libië, maar steeds vaker stappen migranten in Egypte op een boot.

Meer dan 3.200 migranten zouden dit jaar zijn omgekomen terwijl de zee overstaken. Ruim 300.000 vluchtelingen hebben de oversteek wel overleefd.

Video: Egypte bergt lichamen na scheepsramp