Nederland heeft de afgelopen maand 108 vluchtelingen opgenomen uit Griekenland en Italië. Daarmee komt het totaal op 674, blijkt uit een nieuw overzicht van de Europese Commissie. 

De EU-lidstaten legden zich vorig jaar de verplichting op in twee jaar tijd 160.000 asielzoekers uit beide landen te herplaatsen. Inmiddels zijn er vanuit Griekenland 4.140 overgevlogen en vanuit Italië 1.156, zei een commissiewoordvoerder donderdag. Nederland zal volgens afspraken in totaal nog 5.273 mensen opvang bieden uit beide landen. 

Dinsdag vlogen 221 mensen vanuit Griekenland naar een ander EU-land, de grootste groep tot nu toe, en woensdag 57. De zogenoemde ‘relocatie’ van onder anderen Syriërs en Eritreërs verloopt traag, maar volgens de Commissie neemt het tempo toe.

Duitsland stond een maand geleden nog op 62, maar dat zijn er inmiddels 215. Landen als Oostenrijk, Polen en Hongarije hebben nog altijd geen vluchtelingen overgenomen. Hongarije houdt op 2 oktober een referendum over het verplichte verdeelmechanisme.

Hongarije

Waar een deel van Europa bezig is met het organiseren van de opvang, heeft de Hongaarse premier Viktor Orban zich donderdag opnieuw afgezet tegen de komst van vluchtelingen. De Europese Unie, zo zei hij in een interview, moet alle illegale vluchtelingen oppakken en uitzetten. Orban wil ze plaatsen op een eiland in kampen onder supervisie van de EU. Ook wil hij dat ze asiel aanvragen in Noord-Afrika.

Orban, denkt aan grote kampen met bewapende wachters. De financiering komt voor rekening van de Europese Unie. Wie illegaal de EU binnenkomt, verdwijnt naar zo'n kamp, zo redeneert Orban.