Voor de kust van Egypte is woensdag een boot omgeslagen met zo'n zeshonderd migranten aan boord. Zeker 29 mensen zijn verdronken en tientallen mensen worden nog vermist.

Reddingswerkers hebben 150 opvarenden weten de redden. De boot zonk voor de kust van Kafr al-Sheikh. Volgens de Egyptische staatspers was een ongeval met illegale bootmigranten bij de kustplaats niet eerder zo groot.

"Het lijkt erop dat de boot is gezonken doordat er meer mensen aan boord waren dan de capaciteit toeliet", zegt een reddingswerker tegen persbureau Reuters. "De boot kapseisde waardoor de mensen in het water vielen."

Aan boord van de boot zaten voornamelijk migranten uit Egypte, Syrië en andere Afrikaanse landen. Mogelijk was de boot onderweg naar Italië.

Vissersbootjes

Dagelijks wagen vluchtelingen uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika de oversteek naar Europa op overvolle vissersbootjes. Het vertrekpunt is meestal Libië, maar steeds vaker stappen migranten in Egypte op een boot.

Van januari tot juni dit jaar kwamen ruim 2.800 mensen om tijdens de overtocht over de Middellandse Zee. In diezelfde periode vorig jaar waren dat er zo'n duizend minder.

In totaal hebben dit jaar ruim 200 duizend migranten de oversteek gewaagd.