Na een grote brand maandagavond in een propvol opvangcentrum voor vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos zijn dinsdag achttien migranten aangehouden. Ze worden ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de brand, die zeker 60 procent van het centrum in de as legde.

De drieduizend migranten en asielzoekers in het centrum vluchtten van de vlammenzee weg en verspreidden zich over het eiland dat vlakbij de Turkse kust ligt.

De verdachten komen uit Afghanistan, Kameroen, Senegal en Syrië, meldden Griekse media. Volgens eilandbewoners is de brandstichting een gevolg van de al lang oplopende spanningen tussen verschillende groepen migranten. Waar die nu moeten worden ondergebracht, is onduidelijk. 

Bekijk beelden van de brand

Overeenkomst

De regering beschouwt de vluchtelingen als personen die op grond van de overeenkomst van de EU met Turkije van 19 maart terug naar Turkije moeten. Het zou daarom geen goed idee zijn ze op het Griekse vasteland onder te brengen. Maar er is op Lesbos geen alternatief voor het afgebrande centrum. Sinds maart zijn er overigens pas vijfhonderd migranten van Griekenland naar Turkije teruggestuurd.

Gevechten

Naast een grote brand ontstonden ook verchtpartijen, toen Afghaanse migranten probeerden te beletten dat voedsel het kamp zou worden binnengebrach. Dat liet een kampbewoner uit West-Afrika weten.

De migranten zijn het wachten in Moria beu en hopen met een collectieve hongerstaking een overtocht naar het Griekse vasteland en vervolgens toegang tot West-Europa af te dwingen. Maar vooral Syrische gezinnen in het kamp wilden de maaltijden wel degelijk aannemen en raakten slaags met de Afghanen.