De overeenkomst tussen Turkije en de Europese Unie over de opvang van migranten ''zal niet mogelijk zijn'' als de EU zich niet houdt aan de beloofde visumvrijstelling voor Turken. 

Dit zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan maandag tegen de Franse krant Le Monde.

''De Europese Unie gedraagt zich niet op een oprechte manier tegenover Turkije'', aldus Erdogan. Hij merkte daarbij op dat de vrijstelling van de visumplicht per 1 juni had moeten ingaan. ''Als aan onze eisen niet wordt voldaan, dan zullen heropnames van migranten niet meer mogelijk zijn'', voegde hij eraan toe.

Ankara was in maart met de EU overeengekomen migranten die naar Griekenland wilden tegen te houden, in ruil voor financiële steun, visumvrij reizen in een groot deel van de EU en versnelde toetredingsonderhandelingen.

Antiterrorismewetgeving

De visumvrije toegang is echter vertraagd als gevolg van een geschil over de Turkse antiterrorismewetgeving en zorgen in het Westen over de omvang van de repressie door Ankara na de mislukte coup. Erdogan bekritiseerde de reactie van Washington en de Europese leiders op de mislukte staatsgreep en zei dat het Westen het Turkse volk in de steek heeft gelaten.

''De hele wereld reageerde op de aanslag tegen Charlie Hebdo. Onze minister-president liep mee in de demonstratie door Parijs'', zei Erdogan, verwijzend naar de dodelijke militante aanslag op het kantoor van het Franse satirische tijdschrift in januari 2015.

Erdogan: ''Ik had gehoopt dat de leiders van de westerse wereld op dezelfde manier zouden reageren (op de couppoging) en zich niet tevreden zouden stellen met een paar clichés.''