Italië bergt 675 lichamen uit gezonken schip met vluchtelingen

De Italiaanse marine heeft in totaal 675 lijken geborgen uit het rampschip vol met vluchtelingen, dat april vorig jaar voor de kust van Libië zonk en begin deze maand van de zeebodem werd gehaald.

Alleen al in het ruim werden 458 doden aangetroffen. Dat heeft de leider van de bergingsactie donderdag bekendgemaakt. Het schip lag op een diepte van 370 meter.

De Italiaanse premier Matteo Renzi kondigde snel na het ongeluk aan het wrak te zullen laten lichten om de hele wereld de ellende van vluchtelingen onder ogen te brengen. Nu is vast komen te staan dat ten minste 845 migranten om het leven zijn gekomen.

Na het kapseizen van de boot waren al 170 lichamen uit het water gehaald. Slechts 28 passagiers overleefden de dramatische reis.

De honderden doden worden naar Sicilië gebracht om te worden geïdentificeerd. Aan de hand van gevonden documenten en voorwerpen heeft de marine al vastgesteld dat de opvarenden afkomstig waren uit Ethiopië, Eritrea, Bangladesh, Sudan, Somalië, Mali, Gambia, Senegal, Ivoorkust en Guinea.

Lampedusa

Het ongeluk vond plaats ruim tweehonderd kilometer ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa. De boot kapseisde vermoedelijk toen veel vluchtelingen naar één kant van de boot helden om de golven van een vrachtschip dat passeerde te trotseren.

De scheepsramp is een van de dodelijkste rampen op de Middellandse Zee.

Video: De Italiaanse marine begon ruim drie weken geleden met de bergingsactie

Lees meer over:
Tip de redactie