Wereldwijd meer mensen dan ooit op de vlucht

Wereldwijd zijn er voor het eerst meer dan 60 miljoen vluchtelingen als gevolg van gewapende conflicten en vervolgingen. 

Een op de 113 personen was in 2015 op de vlucht, zo blijkt uit cijfers die vluchtelingenorganisatie UNHCR maandag bekend heeft gemaakt.

Het vorige record stamde uit 2014, toen 59,5 miljoen personen ontheemd waren. 

In totaal zijn 40,8 miljoen personen binnen de eigen landsgrenzen op de vlucht. Daarnaast hadden 21,3 personen de status van vluchteling, en wachten 3,2 miljoen personen op uitsluitsel van hun asielaanvraag.

Ongeveer de helft van alle vluchtelingen is kind. UNHCR noemt het zorgwekkend dat zij hun ouders vaak zijn kwijtgeraakt of alleen reizen.

Video: Hoge Commissaris UNHCR over recordaantal vluchtelingen

Brandhaarden

De UNHCR herkent drie grote oorzaken voor het toenemende aantal ontheemden in de laatste jaren. Allereerst ziet de vluchtelingenorganisatie dat een aantal conflicten langdurig zijn, zoals de Somalische en Afghaanse burgeroorlogen, die al decennia voortduren.

Ook zijn er een aantal nieuwe brandhaarden bijgekomen, waarvan Syrië het bekendste voorbeeld is. De UNHCR noemt echter ook Zuid-Soedan, Jemen en Burundi als nieuwe conflictgebieden. Ten slotte hebben landen moeite met het vinden van een oplossing voor het hoge aantal vluchtelingen.

Hoge Commissaris van de UNHCR Filippo Grandi pleit dan ook voor meer bereidheid van landen om vluchtelingen op te vangen. "Een groeiend aantal vluchtelingen en migranten overleeft de oversteek over zee niet. Zij die over land vluchten worden geconfronteerd met hoge hekken, muren en gesloten grenzen."

Syrië

Syrië (4,9 miljoen personen), Afghanistan (2,7 miljoen) en Somalië (1,1 miljoen) hebben het hoogste aantal personen dat buiten de eigen landsgrenzen vlucht. Gezamenlijk zijn deze drie landen goed voor de helft van alle vluchtelingen wereldwijd.

Syrië heeft daarbij met 6,6 miljoen personen ook een hoog aantal binnenlands ontheemdem. Alleen Colombia overtreft dat land met 6,9 miljoen personen.

Zuidelijk halfrond

Volgens de UNHCR-cijfers wordt 86 procent van alle vluchtelingen op het zuidelijk halfrond opgevangen. Deze vluchtelingen worden voornamelijk in de landen rondom conflictsituaties opgevangen. In totaal ving Turkije met 2,5 miljoen personen de meeste vluchtelingen op.

Libanon ontving relatief gezien de meeste vluchtelingen, met 183 personen per duizend inwoners.

Tip de redactie