'Opname vluchtelingen door EU-lidstaten verloopt te traag'

De EU-lidstaten hebben de afgelopen vier weken 2280 vluchtelingen uit met name Griekenland en Italië opgenomen, een bijna-verdubbeling in een maand. Dit is een positief teken, maar het gaat nog te langzaam, vindt Brussel.

Dit zei EU-commissaris Dimitri Avramopoulus (Migratie) woensdag bij een presentatie van de stand van zaken in de vluchtelingencrisis. De ruim tweeduizend mensen zijn geïdentificeerd en geregistreerd. Ook hebben ze een nationaliteit waarmee ze meer dan 75 procent kans op een asielvergunning hebben in de lidstaat die ze opneemt.

Het akkoord tussen EU en Turkije, dat vluchtelingen uit Griekenland terugneemt, heeft geleid tot een sterke afname van de stroom bootvluchtelingen van Turkije naar Griekenland: van dagelijks 1740 tot sinds 1 mei gemiddeld 47.

Voor elke teruggenomen vluchteling nemen de EU-lidstaten één Syriër uit Turkije over. Tot nu toe zijn op die manier 511 Syrische vluchtelingen in de EU terechtgekomen.

De stroom die via de centrale route een poging waagt Italië te bereiken, trekt daarentegen weer aan. De afgelopen vier weken waren het er 14.852.

Visumvrij

Avramopoulos maakte ook bekend dat het niet gaat lukken om vanaf eind juni Turken visumvrij te laten reizen naar de EU.

In ruil voor het terugnemen van vluchtelingen die vanuit Turkije via de Egeïsche Zee in Griekenland aankomen, zou de visumplicht voor Turkse burgers in de Schengenzone tegen eind juni worden opgeheven. De onderhandelingen zitten echter in het slop en politieke wil lijkt te ontbreken.

Zo hamert Brussel erop dat Ankara de terrorismewet aanpast als een van 72 voorwaarden van visumliberalisering. Dat weigert president Recep Erdogan. In totaal zes voorwaarden zijn nog niet vervuld. Erdogan heeft al enkele keren gedreigd het vluchtelingenakkoord op te blazen.

Lees meer over:
Tip de redactie