'Europese Commissie wil sancties voor landen die migranten niet terugnemen'

De Europese Commissie wil mogelijk sancties opleggen aan landen in Afrika en het Midden-Oosten als ze niet meewerken aan het terugnemen van migranten die geen zicht hebben op een toekomst in Europa. 

Dat staat in een voorstel dat dinsdagmiddag zal worden gepresenteerd door Europees Commissaris Timmermans en EU-chef Buitenland Mogherini, meldt de Volkskrant.

In het voorstel zouden lidstaten worden opgeroepen niet langer "weg te duiken" voor het gebruik van sancties tegen landen die niet meewerken aan de terugkeer van migranten.

De betreffende landen zouden geconfronteerd kunnen worden met financiële straffen, zoals bijvoorbeeld minder ontwikkelingshulp. Ook onderzoekt de Commissie mogelijkheden voor het terugdraaien van handelsvoordelen en het invoeren van visabeperkingen.

Afspraken 

De Commissie wil daarnaast afspraken maken met landen als Niger, Nigeria, Senegal, Ethiopië, Mali, Tunesië en Libië over hulp bij het tegengaan van illegale migratie, omdat deze landen het terugsturen van migranten momenteel bemoeilijken. 

Een effectief terugkeerbeleid is volgens de Commissie noodzakelijk om migranten te ontmoedigen de Middellandse Zee naar Europa over te steken.

Tip de redactie