Libië zit niet te wachten op teruggestuurde vluchtelingen uit de Europese Unie. ''Europa moet mogelijkheden vinden om ze terug te sturen naar hun thuislanden.''

Dat zei premier Fayez Seraj in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

Sinds de Balkanroute voor migranten die naar West-Europa willen vrijwel is afgesloten, worden weer veel pogingen gedaan via Noord-Afrika de Europese kust te bereiken. Libië geldt als een belangrijk vertrekpunt voor vluchtelingenbootjes. Het land verkeert al jaren in chaos.

Premier Seraj van de door de VN gesteunde eenheidsregering zit dan ook niet te wachten op vluchtelingen die Europa weer zijn uitgezet. ''We kunnen niet accepteren dat de EU migranten naar ons terugstuurt'', waarschuwde hij. ''Ze kunnen niet bij ons leven.''

De EU en Turkije maakten eerder wel afspraken over het terugsturen van migranten.

'Aanpak Australië'

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Sebastian Kurz, heeft in een interview met de Duitse krant Die Presse gepleit voor een 'Australische aanpak' omtrent de vluchtelingen. Australië stuurt met regelmaat migrantenboten terug. 

Vluchtelingen die toch op het vaste land komen worden tijdelijk naar detentiekampen op eilanden dichtbij het land gestuurd in afwachting van hun asielaanvraag. 

Kurz zegt dat het omstreden model niet compleet is na te bootsen in Europa, maar dat het mogelijk wel migranten ontraadt om de oversteek naar Europa te maken.