'Vastgoedeigenaren profiteren financieel van vluchtelingenstroom'

Vastgoedeigenaren en gemeenten hebben geprofiteerd van het uitbreken van de migratiecrisis. Het COA was niet voorbereid op de stroom vluchtelingen en zou zo noodgedwongen meer voor opvanglocaties hebben betaald dan de eigen regels toestaan.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC en Reporter Radio naar het vastgoedbeleid van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.

Door de lage instroomcijfers van de periode voor 2014, kampte het COA toen de migratiecrisis uitbrak plotseling met een enorm tekort aan plaatsen. Hierdoor was het voor eigenaars van potentiële opvanglocaties mogelijk om huurprijzen en voorwaarden af te dwingen die buiten de standaarden van het COA vallen.

Exploitanten van bijvoorbeeld evenementenhallen en bungalowparken zouden op die manier hebben geprofiteerd van de ongunstige onderhandelingspositie van de opvangorganisatie, die op korte termijn heel veel vluchtelingen moest herbergen.

Van Zadelhoff

Het COA werd bijvoorbeeld gedwongen hele complexen af te huren in plaats van delen van faciliteiten en zo werd er dus ook betaald voor ruimten die niet konden worden gebruikt.

Verschillende vastgoedeigenaren hebben op deze manier veel geld verdiend aan de situatie. Zo worden er in Zaandam zeshonderd opvangplekken voor een bedrag van 2,5 miljoen euro per jaar verhuurd. Het gaat onder meer om een oude detentieboot die door het ministerie van Veiligheid en Justitie was afgeschreven.

Video: Asielprocedure in Nederland

Animatie: In60seconds

Zeelandhallen

Ook voor de Zeelandhallen in Goes betaalt het COA meer geld dan het eigen beleid toestaat. De locatie wordt voor 3 miljoen euro voor een periode van elf maanden aan het COA verhuurd. De opvangorganisatie betaalt noodgedwongen voor de duizenden parkeerplekken bij de Zeelandhallen, die niet worden gebruikt.

De hele uitzending van Reporter Radio is zondagavond te horen op NPO Radio 1.

Lees meer over:
Tip de redactie