Duitsland gaat door met controles aan Oostenrijkse grens

Hoewel er minder vluchtelingen binnenkomen, gaat Duitsland toch door met controles aan de grens met Oostenrijk. 

De controles zijn volgens de regering in Berlijn nodig omdat de verdediging van de buitengrenzen van de Europese Unie nog niet naar wens functioneert.

''Zover zijn we nog niet, daarom blijft conform de Europese regels toezicht op binnenkomende reizigers nodig'', zei minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière dinsdag.

De politie zal ''zichtbaar'' zijn en de ''politiek van doorwuiven'' is niet acceptabel. Een dreigend conflict met zijn Beierse collega Joachim Hermann is door de maatregel afgewend.

Brennerpas

Op de vraag hoe de Duitse regering tegen de mogelijk sluiting van de Brennerpas door de Oostenrijkers aankijkt, zei De Maizière: ''We zullen er alles aan doen dat te voorkomen."

De beslissing daarover wordt in eerste instantie echter in Rome genomen. ''Als Italië zijn verplichtingen als buitenland van de EU nakomt en de Dublinverordering in praktijk brengt, dan speelt die kwestie niet.''

Scandinavië

Wie met de veerboot van Duitsland naar Noorwegen wil - geen EU- maar wel een Schengenland - moet zich kunnen identificeren. De regering in Oslo verlengde dinsdag de paspoortcontrole met een maand.

Dat geldt ook voor reizigers die via Denemarken en Zweden binnenkomen. ''Van de invoering van controles aan de binnengrenzen is een goede preventieve werking uitgegaan. We hebben geen klachten gekregen dat passagiers het vervelend vonden.''

Lees meer over:
Tip de redactie