De stroom migranten van Turkije naar Griekenland is in de maand april opnieuw afgenomen. 

In totaal maakten 3.469 mensen de oversteek naar een van de Griekse eilanden, zei VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dinsdag. Een jaar eerder waren dat er nog 13.556.

Ook vergeleken met de eerste drie maanden van 2016 is er sprake van een afname: in januari waren het er ruim 67.000, in februari 57.000 en in maart net geen 27.000. En de daling zette in de eerste dagen van mei door. Volgens de Griekse autoriteiten maakten afgelopen weekeinde 'slechts' 112 mensen de oversteek uit Turkije.

Boete

Europese landen die weigeren mee te werken aan de spreiding van migranten en vluchtelingen moeten een boete krijgen, van mogelijk wel 250.000 euro per vluchteling. Dat is de strekking van een plan van de Europese Commissie, schrijft The Financial Times dinsdag op basis van ingewijden.

De Europese Commissie praat al langer over de hervorming van het Europese asielbeleid. De boete is een van de meest controversiële onderdelen van het plan, dat woensdag officieel wordt gepresenteerd. Onder anderen vicevoorzitter Frans Timmermans pleit al maanden voor een herverdeling van migranten en asielzoekers, maar voornamelijk Oost-Europese landen verzetten zich hevig tegen elke vorm van quota.

De ingewijden zeiden tegen de krant dat in de conceptversie die maandag is opgesteld het sanctiebedrag is vastgesteld op 250.000 euro, maar dat dat nog kan veranderen. Voor een land als Polen, dat als het aan Brussel ligt 6200 migranten moet opvangen, zou de 'afkoopsom' in het huidige voorstel neerkomen op zo'n 1,5 miljard euro.

Video: Migranten in Griekenland die begin april werden teruggestuurd naar Turkije