Er komen steeds meer lege plekken in de centra waar de Duitsers vluchtelingen meteen na aankomst opvangen. Verscheidene bondsstaten overwegen voorzieningen te sluiten of hebben dat al gedaan. 

Het aantal asielzoekers is na het sluiten van de Balkanroute drastisch verminderd. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zijn er in maart nog maar iets meer dan 20.000 geregistreerd. In de eerste maanden van het jaar waren dat er respectievelijk 90.000 en 60.000.

De afname van de stroom is vooral te merken in de regio's die tot dusver de meeste vluchtelingen een eerste onderdak boden, bijvoorbeeld Beieren. Daar is opvangmogelijkheid voor 25.000 mensen, maar intussen is minder dan de helft van de plaatsen bezet.

De regering van de deelstaat in München heeft derhalve besloten accommodaties af te stoten om de gemeenten te ontlasten. Vrijgekomen ruimte wordt herverdeeld en nu ook gebruikt voor langduriger verblijf, tot zes maanden.

Hoogtijdagen

In Baden-Württemberg waren in de 'hoogtijdagen' 29 panden beschikbaar voor de eerste opvang. Bijna een derde daarvan is inmiddels dicht. Volgens de autoriteiten in Stuttgart was er rond de jaarwisseling plek voor 19.000 gasten, momenteel wordt er nog maar de helft van dat aantal voorlopig gehuisvest.

Noordrijn-Westfalen komt met vergelijkbare cijfers. Van de meer dan zeventig sporthallen die in eerste instantie waren gevorderd voor noodopvang is nu nog slechts de helft nodig. Sinds half december zijn er al 18.700 bedden minder en op kortere termijn worden er nog 7000 opgeborgen.

Ook in Saksen zijn verscheidene voorzieningen voor dit doel niet meer nodig. Onder meer de bouwmarkt in Heidenau bij Dresden, waar vorig jaar rechts-extremistische relschoppers internationaal de aandacht trokken met hun acties, sluit de poorten.