Het aantal migranten dat dagelijks van Turkije naar Griekenland probeert te komen, neemt weer toe. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vrijdag.

Er zouden 150 migranten per dag aankloppen in Griekenland. Vorige week waren dat er nog geen honderd, berekende het Europese grensagentschap Frontex. In februari waren dat er nog bijna 2.000 per dag volgens Frontex.

De drastische daling is te verklaren door de deal die de EU en Turkije op 20 maart sloten over de aanpak van de migrantenstromen. Voor elke persoon die wordt teruggestuurd, vangt de EU iemand op uit een Turks vluchtelingenkamp. 

Wat de oorzaak is van de opleving van de migrantenstroom de afgelopen dagen, is niet duidelijk. "Het zou het weer kunnen zijn, misschien zijn smokkelaars creatiever geworden, het kan van alles zijn", zegt het IOM.

Video: Koenders: 'Griekenland heeft nog meer hulp nodig' 

Koenders: 'Griekenland heeft nog meer hulp nodig'
Koenders: 'Griekenland heeft nog meer hulp nodig'

De Griekse premier Alexis Tsipras zei vrijdag dat Turkije een NAVO-missie tegenwerkt. Turkije zou de NAVO-schepen volgens Tsipras bijvoorbeeld geen volledige toegang tot de Egeïsche Zee geven. De NAVO probeert met de missie mensensmokkelaars te ontmaskeren.