Het aantal migranten dat vorige maand aankwam in Italië is verdubbeld vergeleken met een maand daarvoor. Tegelijkertijd is in Griekenland de toestroom van migranten drastisch gedaald. 

In maart kwamen er 9.600 migranten naar Italië, weet het Europese grensagentschap Frontex. Dat is een verdubbeling van het aantal in februari en veel meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Toen kwamen er 2.283 mensen naar het land.

Volgens Frontex heeft de toename te maken met het gunstige weer afgelopen maand. Onder de migranten zijn vooral Nigerianen, Gambianen en Somaliërs. 

Uit de cijfers van Frontex blijkt dat de migrantenstroom naar Griekenland flink is afgenomen. Met name na 20 maart, toen de EU en Turkije een deal sloten over de aanpak van de migrantenstromen. Op het moment komen er per dag nog geen honderd migranten aan in Griekenland, in februari waren dat er nog bijna 2000 per dag.

Controle

Frontex zegt de buitengrenzen dankzij de EU-deal beter onder controle te kunnen houden. "We kunnen de migrantenstromen nu op een meer rationele en eerlijke manier verwerken."

Er zijn volgens Frontex geen aanwijzingen dat de migrantenstroom zich aan het verplaatsen is van Griekenland naar Italië.