De Macedonische politie heeft zondag traangas gebruikt om honderden migranten van een hek aan de grens vandaan te houden. Zeker 260 mensen zijn gewond geraakt, aldus Artsen Zonder Grenzen.

Persbureau AFP meldt dit op gezag van de internationale hulporganisatie.

Volgens een Macedonische bron zou de groep migranten zondagochtend het kamp hebben verlaten. Zij wilden een poging wagen toch over het hek bij de grens heen te komen.

Migranten zouden stenen gegooid hebben naar de Macedonische politie toen deze de groep probeerde tegen te houden. Als reactie daarop werd traangas afgeschoten op de migranten.

Rubber kogels

Griekenland heeft zondagmiddag de actie van de Macedonische politie fel veroordeeld. Behalve traangas zouden er ook rubber kogels tegen de vluchtelingen zijn gebruikt.

"Het willekeurig gebruik van gas, rubber kogels en flitsgranaten is niet alleen gevaarlijk, maar ook verwerpelijk", aldus een Griekse vluchtelingencoördinator namens de overheid.

De groep verblijft in een uitgestrekt vluchtelingenkamp aan de Griekse kant van de grens.

De politie gebruikte het traangas tegen een groep van meer dan vijfhonderd mensen. De sfeer in het kamp was volgens een bron bij de Griekse politie gespannen.

Balkanlanden

In het tentenkamp bij de Grieks-Macedonische grens verblijven momenteel meer dan tienduizend migranten. Zij zijn hier gestrand nadat in februari diverse Balkanlanden de grenzen hebben gesloten voor vluchtelingen. De mensen die in het kamp Idomeni verblijven blijven hopen dat zij door mogen reizen naar Macedonië.

De Griekse autoriteiten proberen de enorme groep mensen te overtuigen zich te melden bij officiële ontvangstkampen, maar deze oproep heeft voorlopig weinig effect gehad. De regering wil op korte termijn de provisorische kampen in Idomeni en Piraeus ontruimd hebben

Activisten en medewerkers van hulporganisaties raden de migranten echter aan om geen gehoor te geven aan het bevel. Het afgelopen jaar vluchtten er meer dan een miljoen mensen naar Griekenland, in de hoop in Europa opgevangen te worden.

Video: Macedonische politie gebruikt traangas tegen migranten