Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) wilde dat de prognose voor het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt werd verlaagd. Hiermee ging hij in tegen het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat hier vraagtekens bij zette.

Dat blijkt uit correspondentie van ambtenaren die in handen is van NieuwsuurHet programma kreeg mails in handen door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Er zouden naar verwachting 92.000 asielzoekers naar Nederland komen. Dit bleek uit een gedegen meerjaren-berekening van een groep ambtenaren in september.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie was blij met de onderbouwing van deze cijfers, zo blijkt uit de correspondentie. Maar Dijssselbloem wilde dat deze prognose zou worden bijgesteld naar 58.000, zodat er minder geld voor de groep gereserveerd hoefde te worden.

In 60 seconden: De asielprocedure in Nederland

Animatie door In60seconds

Gedebatteerd

Premier Mark Rutte verklaarde de verlaging door te stellen dat de hoge prognose geen rekening hield met de plannen om de vluchtelingenstroom naar Europa te verminderen. Maar uit de correspondentie blijkt dat Dijsselbloem aandrong op het verlagen van de schattingen.

In de Tweede Kamer is al flink gedebatteerd over het bijstellen van de cijfers.