In Duitsland zijn dit jaar in het eerste kwartaal al 181.405 asielaanvragen ingediend. Dat is 112 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. 

De grote stijging is een gevolg van het feit dat veel van de meer dan een miljoen vluchtelingen die vorig jaar zijn aangekomen, lang hebben moeten wachten tot ze formeel een asielaanvraag konden indienen.

Het aantal migranten dat Duitsland in maart binnentrok, is wel erg laag vergeleken met de stroom vluchtelingen van vorig jaar. Dit jaar waren er circa 60.000 aanvragen in maart, 87 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit is echter ruim 11,5 procent minder dan in februari van dit jaar, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag. Toen waren er dagen waarop er meer dan 10.000 vluchtelingen tegelijk aankwamen 

De tocht is voor vluchtelingen erg moeilijk geworden omdat 'Balkanroute' vrijwel is afgesloten.

Asielaanvragen Duitsland

Bron: BMI© NU.nl/Julien Dom

Tunesiërs 

Ondertussen heeft Duitsland vrijdag ook voor het eerst een groep afgewezen asielzoekers uit Tunesië op het vliegtuig naar hun vaderland gezet. De uitzetting werd mogelijk door afspraken die het land vorige maand maakte met de regering in Tunis. 

Die afspraken maken het gemakkelijker dan voorheen om Tunesiërs terug te sturen. De eerste groep bestaat uit 24 mensen. 

Duitsland maakte eerder dit jaar bekend te willen betalen voor de terugkeer van afgewezen asielzoekers naar Noord-Afrika. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière sprak daarover in maart met Marokko, Tunesië en Algerije.