De eerste Syrische vluchtelingen zijn dinsdagochtend vanuit een Turks vluchtelingenkamp naar Nederland overgevlogen. Het waren 31 mensen, aldus een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Ze zijn overgebracht naar een asielzoekerscentrum (azc) in afwachting van huisvesting. Welk azc dat is, wil het ministerie niet kwijt in verband met de privacy van de betrokkenen.

Ook over de samenstelling van de groep wordt niets gezegd, alleen dat het vooral gaat het om kwetsbare asielzoekers, bijvoorbeeld vanwege medische problemen. Ze komen niet allemaal uit hetzelfde opvangkamp, maar van verschillende plekken in Turkije.

Maandag werd aangekondigd dat er 34 Syriërs zouden komen. De drie anderen konden dinsdag om praktische redenen niet meteen mee, aldus de woordvoerster.

De overdracht volgt op het akkoord dat de Europese Unie en Turkije vorige maand sloten. Maandagochtend werden al 32 Syriërs naar Duitsland gevlogen en elf naar Finland om in die landen te worden hervestigd.

In 60 seconden: De asielprocedure in Nederland​

Animatie door in60seconds.nl

Illegaal

Met de overeenkomst tussen de EU en Turkije is het mogelijk om mensen die illegaal de grens over zijn gestoken terug te sturen naar Turkije. In ruil daarvoor neemt de EU Syrische vluchtelingen op uit Turkse vluchtelingenkampen die zich hebben geregistreerd in Turkije.

Verder betekent de deal dat de EU miljarden euro's moet overmaken aan Turkije, om de omstandigheden voor migranten en vluchtelingen in dat land te verbeteren.