De eerste boot met vluchtelingen die de afgelopen maanden naar Griekenland reisden is maandagochtend aangekomen in Turkije. Het terugsturen is mogelijk na een eerdere overeenkomst tussen de EU en Turkije.

Twee boten vertrokken eerder op de dag vanaf het Griekse eiland Lesbos. De eerste daarvan, met 131 vluchtelingen, meerde aan in de Turkse havenstad Dikili. 

De meeste mensen op de boten waren afkomstig uit Pakistan en Bangladesh, zei een woordvoerster van het Europese grensagentschap Frontex. Voor iedere vluchteling reisde een Frontex-agent in burger mee. Uit voorzorg waren ook eenheden van de Griekse oproerpolitie aan boord.

De opvarenden werden opgewacht door enkele tientallen Turkse agenten en douanemedewerkers. Langs de kade stonden hekken opgesteld.

Met de overeenkomst tussen de EU en Turkije is het mogelijk om mensen die illegaal de grens over zijn gestoken terug te sturen naar Turkije. In ruil daarvoor neemt de EU Syrische vluchtelingen op uit Turkse vluchtelingenkampen die zich hebben geregistreerd in Turkije.

Duitsland

De eerste 24 van die vluchtelingen - allen Syriërs, landden maandag op de luchthaven van de Duitse stad Hannover. Ze zijn met een bus overgebracht naar een opvanglocatie bij Göttingen. Later op de dag worden nog achttien vluchtelingen op het vliegveld verwacht.

Verder betekent de deal dat de EU miljarden euro's moet overmaken aan Turkije, om de omstandigheden voor vluchtelingen en vluchtelingen in dat land te verbeteren.

Mensenrechtenorganisaties hebben de afgelopen weken felle kritiek geuit op het akkoord tussen Brussel en Ankara. Amnesty International zei vorige week zelfs dat Turkije Syrische vluchtelingen terugstuurt naar hun door oorlog verscheurde land.

Oxfam Novib directeur Farah Karimi zegt in een reactie geschokt te zijn. "De EU is begonnen als een gemeenschap van waarden, maar vandaag verraadt Europa die waarden op een ongekende manier", zegt Karimi. "Mensen gedwongen terugsturen naar een onveilig land, dat op zijn beurt mensen zelfs het oorlogsgebeid in Syrië weer in blijkt te sturen, is ongehoord."

Karimi is net terug van een bezoek aan Libanon en Jordanië. "Ik zie met ongeloof hoe Europa zonder schaamte mensen massaal deporteert. Het gaat in tegen alle principes van medemenselijkheid, de plicht om bescherming te bieden aan mensen die dat nodig hebben en tegen internationaal en humanitaire recht."

Video: Twee schepen met migranten op weg van Lesbos naar Turkije

Twee schepen met migranten vertrokken van Lesbos naar Turkije
Twee schepen met migranten vertrokken van Lesbos naar Turkije