Turkije zet vrijwel dagelijks honderden mannen, vrouwen en kinderen terug de grens met Syrië over. Dit blijkt uit waarnemingen van Amnesty International.

De mensenrechtenorganisatie schrijft dit in een rapport dat vrijdag gepresenteerd wordt. Turkije zou hiermee handelen in strijd met de internationale mensenrechten, die verbieden om vluchtelingen terug te sturen naar oorlogsgebieden.

De bevindingen tonen ook ernstige gebreken van de deal die de Europese Unie eerder deze maand sloot met Turkije.

Onderzoekers van Amnesty International hebben vorige week drie dagen lang getuigenverklaringen verzameld in zuidelijke provincies van Turkije die grenzen aan Syrië. Het bleek volgens Amnesty een publiek geheim dat in de provincie Hatay grootschalige uitzettingen plaatsvinden.

Alle gedwongen uitzettingen naar Syrië zijn illegaal, volgens Turkse, Europese en internationale wetgeving, stellen de onderzoekers.

Groot probleem

"Turkije heeft een groot probleem", stelde voorzitter Eduard Nazarski van Amnesty International in het programma Met het oog op morgen. "En de Europese Unie ook. Want deze bevindingen zijn in strijd met de afspraken die zijn gemaakt met Turkije."

Zelfs als het volgens Turkije zou gaan om ongeregistreerde vluchtelingen, dan nog plaats Nazarski daar kanttekeningen bij. "Turkije maakt het registreren steeds moeilijker voor nieuwe vluchtelingen, door posten ver weg te plaatsen en openingstijden aan te passen."

Onbetrouwbaar

Amnesty International pleit ervoor dat Europa de afspraken die met Turkije zijn gemaakt afgelast. "Dit kan niet en mag niet", stelt Nazarski. "Wij hebben geen vertrouwen in de Turken meer. Als Turkije dit zo doet na weken onderhandelingen, dan zal het land zich aan geen enkele afspraak houden."

Volgens de mensenrechtenorganisatie wijzen deze cijfers uit dat "EU-leiders in hun wanhopige poging de grenzen te sluiten moedwillig de simpelste feiten hebben genegeerd: Turkije is geen veilig land voor Syriërs en wordt met de dag minder veilig".

Diederik Samsom

Het is de bedoeling dat op 4 april de eerste Syrische vluchtelingen vanuit Griekenland worden teruggestuurd naar Turkije, volgens de afspraken die de EU met Turkije heeft gemaakt.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zei in het tv-programma Pauw naar de beschuldiging te zullen kijken. Hij heeft er geen aanwijzingen voor dat het gebeurt, maar "Turkije mag mensen niet zomaar terugsturen".

PvdA-leider Diederik Samsom stelde in Nieuwsuur het rapport van Amnesty een reden te vinden om van de EU-deal met Turkije af te zien: “Dit is in strijd met alles waar wij voor staan.” Volgens de NOS wilde de VVD nog niet reageren op de bevindingen van Amnesty.