Premier Mark Rutte moet zich zichtbaarder gaan inzetten voor de opvang van vluchtelingen in de Nederlandse gemeenten. Die oproep doen 69 fractievoorzitters dinsdag in een open brief die in diverse kranten is verschenen.

De fractievoorzitters stellen dat de gemeenten zich het afgelopen half jaar heel hard hebben ingezet om de vluchtelingenopvang in goede banen te laten lopen.

"We waren daarom aanwezig op inspraakavonden en discussieerden op verjaardagen en in de sportkantine", schrijven ze. "We staken onze nek uit op sociale media en op wijkbijeenkomsten."

Dit leidde tot talloze bedreigingen aan het adres van raadsleden, wethouders en burgemeesters. "Er zijn makkelijkere tijden om raadslid te zijn."

Uitgescholden

De opstellers van de brief verwijten Rutte dat hij zich hierover niet  of nauwelijks heeft uitgelaten. "We hoorden de premier van alle Nederlanders niet toen bewoners in onze gemeente uitgescholden werden" schrijven zij. "We zagen hem niet toen onze noodopvang of azc opende of er problemen waren. En hij luisterde samen met staatssecretaris Dijkhoff veel te weinig naar gemeentelijke wensen om de vluchtelingenopvang beter te organiseren."

Dit moet nu veranderen, stellen de fractievoorzitters. Zij vragen Rutte daarom de gemeenten snel hulp te bieden bij een aantal urgente problemen. Zo zouden de vluchtelingen snelle en toegankelijke taallessen moeten krijgen, zodat zij snel kunnen integreren met omwonenden. "Iedereen weet dat taal van wezenlijk belang is om volwaardig mee te doen aan onze samenleving. Helaas belemmert het rijksbeleid vluchtelingen onze taal te leren."

Vak uitoefenen

Ook willen de fractieleiders dat de vluchtelingen die in hun eigen land een vak uitoefenden, zoals chirurg, metselaar of boekhouder, zich sneller kunnen voorbereiden op een toekomst als nieuwe Nederlander met een betaalde baan. "Als gemeente voelen we er niks voor jarenlang uitkeringen te verstrekken aan mensen die willen en kunnen werken maar nog niet de juiste papieren hebben. Het Rijk kan dit voorkomen door ons als gemeente de ruimte en de financiën te geven, mensen aan het werk te helpen."

Daarnaast roepen de gemeenten Rutte op snelle duidelijkheid te scheppen over de toekomst van de vluchtelingen, die nu vaak maandenlang in onzekerheid verkeren. "Het demotiveert, zowel de vluchtelingen als onze vrijwilligers. Het Rijk kan zorgen dat de IND meer tempo maakt, zodat vluchtelingen en wij als gemeenten sneller weten waar we aan toe zijn."

De brief is ondertekend door fractievoorzitters uit heel Nederland van de ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, CDA, SP en D66. Het initiatief komt van fractievoorzitter Pepijn Boekhorst van de GroenLinks-fractie in Nijmegen. De brief is ook geplaatst op de website WaarisMarkRutte.nl.